ХИГИЕНА НА КОЖАТА

person Posted By: White Flower list In: Новини On: comment Comment: 0 favorite Hit: 5102

Непосредствения досег с околната среда, както и непрекъснатото отмиране на горния слой на епидермиса, отделянето на пот и мастен секрет изискват спазване на лична хигиена на кожата. Редовното миене и къпане, чистата и ненаранена кожа са важен фактор за осъществяването на основните ѝ функции. Облеклото също има значение за нормалното функциониране на кожата – то трябва да е по възможност от естествени материали и съобразено с климатичните условия.

Кожата трябва да се предпазва от изгаряне. При изгаряне на значителна част от нея настъпва смърт. Понякога тя е добра среда за развитието на микроорганизми и гъбички. Спазването на личната хигиена намалява разпространението им. Инфекциите с гъбички (микози) се получават при плуване в басейни със замърсени води, използване на общи хавлиени кърпи, дрехи, обувки и др.

Честото излагане на силното действие на слънчевите лъчи повишава риска от развитие на рак на кожата.

Грижата за кожата и за нейния добър външен вид е от голямо значение за всеки човек или поне би трябвало да е така. Редовните грижи за кожата са важни не само от здравословна гледна точка, имайки предвид, че кожата е най-големият орган в човешкото тяло, но и от естетична страна. Именно кожата е големият издайник на нашата възраст (която така старателно искаме да прикрием или забавим). Ако не се грижим за нея подобаващо, тя безмилостно издава напредващата възраст и белезите на остаряването.

Когато обсъждаме въпроса за хигиената на кожата (думата хигиена произлиза от гръцката дума hygiainos – здравословен), трябва да се съобразим с няколко принципни положения:

  1. Хигиената на кожата следва да се разглежда като неразривна част от цялостната хигиена на индивида. Хигиената на хранене, на бита, на общуването, вредните навици дават отражение върху състоянието на нашата кожа. Тя се „храни” с това, с което се храним ние и е естествено да страда при недостатъчен внос на важни компоненти, включително витамини и микроелементи. Агресивни недоимъчни диети често се отразяват първо на кожата.
  2. Кожата има различни особености при мъжете и жените. До неотдавна мъжете бяха пренебрегвани, като усилията се насочваха към разработване на хигиенни средства предимно за жени. Нещо повече – не се гледаше с добро око или в най-добрия случай – наблюдаваше се леко подигравателно отношение към мъже, които полагат грижа за кожата си. За щастие такова разбиране претърпя еволюция в положителна посока.
  3. Кожата има различни особености в отделни участъци на тялото – по дланите и стъпалата тя е по-груба, със задебелен рогов слой, което намалява възможностите за резорбция. Това са и местата с най-голяма концентрация на потни жлези. Лицето, деколтето, раменният пояс, гърбът, окосмената част на главата изобилстват с мастни жлези и се обозначават като себорейни зони. Грижата за тях, особено в младежките години, трябва да бъде много внимателна и различна от тази за останалата част от тялото, тъй като това са зоните за развитие на acne vulgaris.
  4. 4. Кожата има различни изисквания в различните сезони – рязка смяна на атмосферни влияния – температура, вятър, влага или преизсушаване, интензивно и продължително слънчево облъчване имат потенциал да я увреждат по-лесно, особено ако не е достатъчно защитена. Със затопляне на времето все по-обширни участъци от тялото остават открити и подложени на директно влияние на факторите на околната среда. Това означава, че, планувайки продължително оставане на открито, защитата на кожата трябва да се подновява по-често.
  5. 5. Болестно променената кожа има различни нужди от здравата – локалното лечение с активни форми е лимитирано като честота на приложение и площ на апликация. Това не е достатъчно за поддържане на оптимални условия за възстановяване. Допълването на терапевтичните схеми с адекватна хигиенна грижа допринася за ускоряване на процеса и е неразделна част от лечението в дерматологията.

В заключение можем да подчертаем, че кожата е изключително динамична система, способна да отговори бързо на външни и вътрешни въздействия както в благоприятна, така и в неблагоприятна посока. Познаването на механизмите на нейното функциониране и правилните грижи спомагат за запазването на здравето на целия организъм.

Разгледайте нашият почистващ гел за лице.

Коментари

Няма коментари!

Оставете вашият коментар

Неделя Понеделник Вторник Сряда Четвъртък Петък Събота януари февруари март април май юни юли август септември октомври ноември декември

Регистрация на нов профил

Вече имам профил?
Вход или Възстановяване на парола