ГРИЖА ЗА КОЖАТА – 5 СЪВЕТА ЗА ЗДРАВА КОЖА

person Posted By: White Flower list In: Новини On: comment Comment: 0 favorite Hit: 3727

Добрата грижа за кожата - включително защита от слънце и нежно почистване - може да поддържа кожата ви здрава и блестяща.

От специалистите в клиника Mейо, САЩ

Нямате време за интензивна грижа за кожата? Все още можете да се поглезите, като се справите с основните неща. Добрата грижа за кожата и изборът на здравословен начин на живот могат да помогнат за забавяне на естественото стареене и да предотвратят различни кожни проблеми. Започнете с тези пет съвета.

1. Защитете се от слънцето
Един от най-важните начини да се грижите за кожата си е да я предпазите от слънцето. Излагането на слънце през целия живот може да причини бръчки, старчески петна и други кожни проблеми - както и да увеличи риска от рак на кожата.

За най-пълна защита от слънце:

Използвайте слънцезащитен крем. Използвайте широкоспектърен слънцезащитен крем с фактор най-малко 15. Нанасяйте слънцезащитен крем обилно и прилагайте отново на всеки два часа - или по-често, ако плувате или се изпотявате.
Потърсете сянка. Избягвайте слънцето между 10:00 и 16:00, когато слънчевите лъчи са най-силни.
Носете защитно облекло. Покрийте кожата си с плътно втъкани ризи с дълги ръкави, дълги панталони и широкополи шапки. Също така помислете за добавки за пране, които придават на дрехите допълнителен слой ултравиолетова защита за определен брой перални или специално слънцезащитно облекло - специално проектирано да блокира ултравиолетовите лъчи.

2. Не пушете
Пушенето прави кожата ви да изглежда по-стара и допринася за образуването на бръчки. Пушенето стеснява малките кръвоносни съдове в най-външните слоеве на кожата, което намалява притока на кръв и прави кожата по-бледа. Това също лишава кожата от кислород и хранителни вещества, които са важни фактори за здравата кожа.

Пушенето също уврежда колагена и еластина - влакната, които придават на кожата ви здравина и еластичност. Освен това повтарящите се изражения на лицето, които правите при пушене - като свиване на устните при вдишване и присвиване на очи - могат да допринесат за образуването на бръчки.

Освен това пушенето увеличава риска от плоскоклетъчен рак на кожата. Ако пушите, най-добрият начин да защитите кожата си е да откажете. Посъветвайте се с Вашия лекар за съвети или лечения, които да Ви помогнат да спрете да пушите.

3. Отнасяйте се внимателно към кожата си
Ежедневното почистване и бръснене може да навреди на кожата ви. За да я запазите нежна:

Ограничете времето за къпане. Топлата вода и дългите душове или вани премахват естествената мазнина от кожата ви. Ограничете времето за вана или душ и използвайте топла, а не гореща вода.
Избягвайте силните сапуни. Силните сапуни и препарати са вредни за кожата ви. Вместо това изберете омекотяващи почистващи препарати.
Бръснете внимателно. За да предпазите и овлажните кожата си, нанесете крем за бръснене, лосион или гел преди бръснене. За най-близкото бръснене използвайте чист, остър бръснач. Бръснете се в посоката, в която растат космите, а не срещу тях.
Подсушете. След измиване или изкъпване внимателно потупвайте кожата си с кърпа, така че да остане малко влага върху кожата ви.
Овлажнявайте сухата кожа. Ако кожата ви е суха, използвайте овлажняващ крем, подходящ за вашия тип кожа. За ежедневна употреба, помислете за овлажнител, който съдържа защитен фактор.

4. Хранете се здравословно
Здравословната диета може да ви помогне да изглеждате и да се чувствате най-добре. Яжте много плодове, зеленчуци, пълнозърнести храни и постни протеини. Връзката между диетата и акнето не е ясна - но някои изследвания показват, че диета, богата на рибено масло или добавки с рибено масло и с ниско съдържание на нездравословни мазнини и преработени или рафинирани въглехидрати, може да спомогне за по-млад вид на кожата. Пиенето на много вода помага да поддържате кожата си хидратирана.

5. Управлявайте стреса
Неконтролираният стрес може да направи кожата ви по-чувствителна и да предизвика акне и други кожни проблеми. За да насърчите здравата кожа - и здравословното състояние на духа - предприемете стъпки за управление на стреса си. Спете достатъчно, намалете броя на списъка със задачи и отделете време да правите нещата, които ви харесват. Резултатите може да надминат вашите очаквания.

 

Разгледайте и нашият почистващ гел за лице!

Коментари

Няма коментари!

Оставете вашият коментар

Неделя Понеделник Вторник Сряда Четвъртък Петък Събота януари февруари март април май юни юли август септември октомври ноември декември

Регистрация на нов профил

Вече имам профил?
Вход или Възстановяване на парола