Възможност за лечение на акне с антибиотици с тесен спектър

person Posted By: White Flower list In: Новини On: comment Comment: 0 favorite Hit: 6144

Използването на антибиотици за лечение на акне вулгарис съществува от десетилетия. През последните години обаче възприемането на антибиотиците се промени поради възможността за развитие на антибиотична резистентност.

Използването на антибиотици като лечение на акне може да се дължи на антибактериалните и противовъзпалителни свойства на лекарството, помогащи за изчистването на кожата. Тетрациклинът е най-често предписваният клас антибиотици, като някои от най-популярните перорални лекарства включват доксициклин, миноциклин и ново-одобреният сарециклин.

Възприятията за употребата на перорални антибиотици при акне се променят до голяма степен поради обществените опасения за развитието на антибиотична резистентност, което кара дерматолозите да мислят повече за продължителността на антибиотичната терапия и кое лекарство има най-малка склонност към развитие на резистентност.

Загрижеността за пациентите, развиващи антибиотична резистентносте по отношение на специфична група антибиотици - широкоспектърни антибиотици, определени като антибиотик, насочен към голямо разнообразие от бактериални видове. Тези видове антибиотици са притеснителни, поради възможността да навредят на някои от добрите бактериални видове, съставляващи микробиома на кожата. Някои от тези широкоспектърни антибиотици включват доксициклин, миноциклин, тетрациклин, азитромицин, амоксицилин, триметоприм и сулфаметоксазол.

Когато възникне антибиотична резистентност, лекарството вече не може да помогне за лечение на акне на пациента, катоводи и до промяна на кожния микробиом (микробна дисбиоза) и до повишена трудност при лечението на инфекции.

Антибиотиците с тесен спектър обаче са насочени към по-малко бактериални видове, което води до намален шанс за развитие на антибиотична резистентност. Някои антибиотици с тесен спектър включват сарециклин, фидаксомицин, ванкомицин и бедаквилин, като сарециклинът е единственият антибиотик с тесен спектър, одобрен за лечение на акне.

Един от най-често срещаните начини, чрез който в момента дерматолозите се стремят да намалят потенциала за лекарствена резистентност, е използването на комбинирана терапия. Тя може да бъде под много форми: за леко до умерено акне може да означава комбинация от локални агенти (локални антибиотици, комбинирани с бензоил пероксид и / или ретиноиди).

Източник: Dermatology Times

Ако се нуждаете вижте нашия крем против акне.

Коментари

Няма коментари!

Оставете вашият коментар

Неделя Понеделник Вторник Сряда Четвъртък Петък Събота януари февруари март април май юни юли август септември октомври ноември декември

Регистрация на нов профил

Вече имам профил?
Вход или Възстановяване на парола