Пациентите с акне трябва да бъдат изследвани за дефицит и недостатъчност на витамин D

person Posted By: White Flower list In: Новини On: comment Comment: 0 favorite Hit: 5931

Пациентите с акне трябва да бъдат изследвани за дефицит и недостатъчност на витамин D, според изследователи от скорошно проучване, изследващо връзката на витамин D с акнето. 

Недостигът на витамин D е по-чест при хора с акне, отколкото при здрави контроли, съобщават Гада Алхетели и нейните съавтори в първо по рода си проучване по тази тема в Кралство Саудитска Арабия. Изследователите не откриват значителна разлика между по-ниските серумни нива на 25-хидроксивитамин D (25 OH) и тежестта на акнето, нито има съществени вариации въз основа на възраст, пол и излагане на слънце. Точната цел на витамин D все още не е установена. Въпреки това, поради регулаторния ефект на витамин D върху имунната система, както и неговите антиоксидантни и антикомедогенни свойства, недостигът на витамин D може да допринесе за патогенезата на акнето.

Резултатите показват, че серумните концентрации на витамин D в контролите са значително по-високи от тези при пациенти с акне вулгарис. Това може да се обясни с няколко фактора, като въздействието на психологически стрес върху пациентите с акне, които избягват прекарването на продължителни периоди на открито. Това предполага възможно обяснение на ниските нива на витамин D при пациенти с акне вулгарис.

Специалистите не са открили значителна връзка между дефицита на витамин D и пола. Резултатите от проучването показват, че средната стойност на витамин D е била по-висока при умерено акне (31,4 ± 6,9), отколкото при леко и тежко акне. (Съответно 26 ± 9,4 и 28,4 ± 6,7). Тази разлика не е статистически значима, може би поради малкия размер на извадката на проучването. Също така не се открива значителна връзка между дефицита на витамин D и тежестта на акне вулгарис.

Това проучване разкрива статистически значително ниски серумни нива на витамин D при пациенти с акне вулгарис. Това подчертава значението на скрининга на пациенти с акне за недостатъчност или липса на витамин D. Необходими са допълнителни клинични проучвания, за да се определи дали лечението на акне, както с локални аналози на витамин D, така и с добавки с витамин D, има значителен ефект.

 

Източник: Dermatology Times

При нужда разгледайте нашия крем против акне.

Коментари

Няма коментари!

Оставете вашият коментар

Неделя Понеделник Вторник Сряда Четвъртък Петък Събота януари февруари март април май юни юли август септември октомври ноември декември

Регистрация на нов профил

Вече имам профил?
Вход или Възстановяване на парола