КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВА ХИПЕРПИГМЕНТАЦИЯТА?

person Posted By: White Flower list In: Новини On: comment Comment: 0 favorite Hit: 4580

Хиперпигментацията е широк термин, който се отнася до състояние на кожата, при което тя е обезцветена или потъмняла поради редица фактори, включително увреждане от слънцето, белези от акне или възпаление, дължащо се на обостряне на екзема. Мелазмата е форма на хиперпигментация, която е по-честа при жените и обикновено е най-разпространена по лицето в области като челото, брадичката и над устната.

Мелазмата засяга много жени и понякога се нарича "маската на бременността", тъй като често се появява по време на бременност поради сериозните хормонални промени. Подобно на общата хиперпигментация на лицето, обаче, мелазмата се появява под формата на обезцветяване и се влошава от излагането на слънце. По този начин възниква въпросът: Как можете да разберете дали всъщност имате мелазма?

Хиперпигментацията може да се отнася до всяко потъмняване на кожата.

Белези след петна от упорит обрив, лунички, които се разширяват до пълноценни слънчеви петна от прекомерно излагане, или обезцветяване, причинено от състояния като екзема или псориазис, обикновено попадат в обсега състояния с хиперпигментация.

Това е така, защото акнето, слънчевата светлина, кожните обриви и други подобни имат потенциала да стимулират меланоцитите - клетките, образуващи пигмент в кожата, да образуват излишък от пигмент, карайки ги да изхвърлят пигмента си в по-ниските нива на кожата, като татуировъчен пигмент, където не му е мястото.

Колкото по-дълбоко се намира пигментът, толкова по-трудно е за лечение. Казано по този начин: Част от кожата, която е била постоянно изложена на вредни UV лъчи без подходяща защита, ще бъде по-трудна за излекуване или лечение, отколкото например, остатъци от тъмно петно ​​от пъпка, което сте внимавали да предпазите от слънцето. С други думи, нивото на тежест варира, но ако забележите обезцветяване на кожата си, което не е имало преди, може да се предположи, че това е хиперпигментация. Но винаги се консултирайте с Вашия лекар, за да сте сигурни, разбира се.

Какво представлява мелазмата?

Мелазмата е форма на хиперпигментация, която се наблюдава по-често при жените (особено при тези с по-тъмен тен на кожата) и се смята, че се предизвиква от излагане на ултравиолетови лъчи, както и от хормонални влияния. Последното е това, което я отличава от традиционната хиперпигментация и я прави по-трудна за лечение.

Хормоналните влияния играят значителна роля тук, както се вижда от увеличеното разпространение при бременност, при употребата на орални контрацептиви и други хормонални терапии. Проблемът е да се предотврати влошаването му, особено от хормонална гледна точка, тъй като може да бъде трудно да се премахнат провокиращите го фактори.

Обикновено можете да разберете дали имате мелазма въз основа само на външния вид. Най-типично се проявява като симетрични хиперпигментирани петна по лицето, обикновено бузите, моста на носа, челото, брадичката и горната устна.

Макар и по-рядко, мелазмата може да се появи в други части на тялото - особено тези, които са по-склонни към излагане на слънце (като шията и предмишниците) - и много хора казват, че тяхната мелазма се влошава през лятото и се подобрява през зимата. Може да се появи и по време на бременност или след започване на контрол на раждаемостта или други хормонални лечения.

И накрая, има два фактора, които могат да допринесат за разпространението на мелазмата: видима светлина и топлина. Дерматолозите препоръчват използването на грим, който съдържа железен оксид, за да блокира видимата светлина. За съжаление, избягването на инфрачервената топлина се оказва по-трудно, тъй като то може да се генерира само от престоя в гореща среда като сауна, парна кухня или дори фитнес зала.

Повечето лечения на мелазма са еднакви, но е трудно да се излекувате от нея.

Както беше споменато по-горе, мелазмата е трудна за лечение. Това е така, защото за разлика от традиционната хиперпигментация, която реагира на различни продукти без рецепта, които съдържат изсветляващи агенти като витамин С, койева киселина, ниацинамид, хидрохинон и азелаинова киселина, при мелазмата не се забелязва същия процент на успех или консистентност от лечението.

Често това, което работи за един човек, не работи за друг, поради което е трудно да се определи едно лечение, което е най-ефективно за мелазма. Все пак, при базисна хиперпигментация се препоръчва комбинация от слънцезащитни продукти, изсветляващи съставки и лазерни процедури. Специалистите обикновено използват химически пилинг вместо лазери.

Лечението зависи от тежестта на вашата мелазма. Опитът на всеки ще бъде уникален и нито един план за лечение няма да бъде 100 процента перфектен или да работи по същия начин за някой друг. Така че, независимо дали имате упорита хиперпигментация или мелазма, не забравяйте първо да говорите с вашия дерматолог, за да разберете най-добрия вариант на лечение.

Не можете да коригирате или предотвратите нито едно от двете състояния без слънцезащитно средство.

Важността на усърдното използване на слънцезащитни продукти е отбелязвана многократно и това е така, защото всъщност това е правилният избор, когато става въпрос за предотвратяване на всякакви заболявания, предизвикани от слънцето. Мелазмата също се предизвиква и от хормонални фактори, но това не означава, че трябва да се откажете от слънцезащитни продукти, тъй като УВ-лъчите също са отговорни за утежняване на състоянието.

Специалистите препоръчват да се прилага слънцезащитен фактор 30 или по-висок на всеки два часа, дори и дасте у дома, седнал близо до прозорец. Също така не може да навреди да се удвои защитата с овлажнител, който съдържа слънцезащитен фактор.

Разгледайте и нашия крем за белези.

Коментари

Няма коментари!

Оставете вашият коментар

Неделя Понеделник Вторник Сряда Четвъртък Петък Събота януари февруари март април май юни юли август септември октомври ноември декември

Регистрация на нов профил

Вече имам профил?
Вход или Възстановяване на парола